Potverdomme

— Sorry, no English translation available now! —

secret1

Homoseksualiteit is nog altijd een moeilijk onderwerp binnen de moslimgemeenschap. Maar vanuit die gemeenschap zijn er steeds meer initiatieven om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Een van deze initiatieven is de stichting Secret Garden. Ik ging bij deze stichting langs in het Wereldhuis te Amsterdam om te praten met vrijwilligers en cliënten.
Bij binnenkomst was ik enigszins in verwarring. De ruimte leek op een woonkamer waar mensen, voornamelijk islamitische mannen, over alledaagse onderwerpen zaten te praten in verschillende talen. ‘Ja, dit is een soort van wachtkamer’, legt een vrouw mij uit. Deze vrouw blijkt Carla Pieters te zijn, een van de vrijwilligers van Secret Garden. Carla houdt de mensen in de wachtkamer graag gezelschap: ‘Ze wachten hier totdat Emir ze komt halen.’

p1050075
Emir is de grote man achter deze stichting: ‘Ik heb Secret Garden opgericht om jongeren uit onze doelgroep te bereiken, met elkaar in contact te brengen en op te komen voor hun belangen. We begonnen als Werkgroep die trainingen en bijeenkomsten organiseerde, maar sinds 2008 zijn we een zelfstandige stichting.’ Elke maandag en vrijdag kunnen mensen bij de stichting aan de Nieuwe Herengracht terecht om in gesprek te gaan met Emir over hun situatie waarna ze de nodige hulp aangeboden krijgen.
Carla vertelt dat de stichting geheel vrijwillig is: ‘We hebben een groot netwerk opgebouwd. We krijgen geen subsidie, dus ook alle advocaten en psychologen in ons netwerk doen dit vrijwillig.’ Carla is inmiddels al twee jaar vrijwilliger: ‘Er logeerde drie jaar geleden een man uit Oekraïne bij mij. Toen we de stad af gingen om hulp voor hem te zoeken, kwamen we bij Secret Garden terecht. Ik vond dit zo’n goede stichting, dat ik nooit meer ben weggegaan.’

Elke maandag en vrijdag kunnen LHBT’ers met een etnische afkomst bij het Wereldhuis binnenlopen
‘De meeste homoseksuelen komen hier getraumatiseerd aan, door wat ze hebben meegemaakt in hun vaderland’, zegt Carla. LHBT immigranten worden bij Secret Garden vaak geholpen met zaken als de inburgeringscursus, sociale zaken en huisvesting. Daarnaast organiseert de stichting elke maand een thema-avond, waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn.
Een van de cliënten die ik vandaag tegenkwam, is Amar. Amar is drie jaar geleden gevlucht uit Bagdad: ‘Nederland is echt fantastisch. In Bagdad zijn nergens regels en wetten voor, dus als homoseksueel ben je in gevaar. De mensen bepalen hun eigen regels. De cultuur keurt het ontzettend af, er wordt nooit over gesproken.’ Deze afkeer zal nooit veranderen, zegt Amar: ‘Ook al komen hele families uit een islamitisch land hier wonen, dan gedragen ze zich vaak alsof ze nog in dezelfde cultuur leven.’
Een andere man vertelt mij dat hij is gevlucht uit Irak omdat hij voor zijn leven vreesde: ‘Ik heb drie keer een pistool op mijn hoofd gehad omdat ik homoseksueel ben. Drie van mijn vrienden zijn om die reden vermoord. Dit was voor mij de doorslag om te vluchten.’ Wel vond hij het erg moeilijk om mensen te vertrouwen: ‘Ik vertrouwde niemand meer, zelfs deze stichting niet. Dit kwam doordat ik slechte ervaringen had met een stichting in Irak. Maar Emir is zo’n ontzettende goede man, dat hij mijn vertrouwen al snel gewonnen heeft.’
Een stichting als Secret Garden lijkt erg nodig te zijn. Wanneer je uit een ander land komt en je jezelf niet geaccepteerd voelt, lijkt het mij ontzettend fijn om steun en hulp van zo’n stichting te krijgen, zodat je daarna eindelijk een leven kunt opbouwen zonder zorgen.
Volgende keer op Potverdomme: interview met Ilias Zian, een biseksuele Marokkaanse Nederlander en de initiatiefnemer van de eerste Marokkaanse boot die deze zomer mee heeft gevaren tijdens de Gay Pride.
www.potverdomme.wordpress.com